Türkiye Deri Sanayicileri Derneği’nin, “Deri Sektöründe İhracat Odaklı Rekabetin Geliştirilmesi” URGE Projesi kapsamında “Portekiz Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti” 28 Şubat – 5 Mart 2016 tarihleri arasında Portekiz’in Sao Joao da Madeira ve Felgueiras şehirlerinde gerçekleştirildi.
29 Şubat-4 Mart 2016 tarihlerinde Portekiz’in iki ayakkabı üretim merkezinde -Sao Joao da Madeira (29 Şubat – 1 Mart 2016) ve Felgueiras( 3 – 4 Mart 2016) - “Türk Dericileri-Portekiz Ayakkabıcıları Buluşması” – “O Coura da Turquia” gerçekleştirildi. Her iki şehirde kiralanan 2 yerde Türk Dericiler için kurulan standlarda Türk Derisi vitrine çıktı. En önemli tarafı diğer fuarlarda olduğu gibi bizim etkinliğimizde başka rakip ülkelerin olmamasıydı. Bu durum Portekizli Ayakkabıcıların odağını bizim ürünlerimizde tuttu ve çok özel bir yurtdışı pazarlama faaliyeti gerçekleşti.
Yurtdışı Pazarlama Faaliyetine URGE katılımcısı 14 firmadan toplam 25 temsilci katıldı. Bu temsilciler 9 Firma Ortağı ve 15 Firma Çalışanı şeklindedir.
Etkinlik öncesi Portekizli Ayakkabı üreticileri üzerinde de programlı bir tanıtım çalışması yürütüldü. Her iki şehirde toplam 10 Billboard, Porto Havaalanının Geliş ve Gidiş katında 2 Billboard, Portekiz’deki işbirliği Derneğimizin yayın organı ve sosyal medya hesapları üzerinden yürüyen reklam çalışmaları oldu. Diğer taraftan Portekiz’de Ayakkabı üreticisi firmalar birebir ziyaret edildi. Ne tür üretim yapıyorlar, hangi derileri kullanıyorlar, tedarik koşulları ve fiyatlar gibi konularda da gerçekçi bilgiler elde edildi.
Portekiz’e yönelik gerçekleştirilen yurtdışı pazarlama faaliyeti Portekiz’de yerleşik Ulusal bir dernek olan APICCAPS işbirliği ile gerçekleştirildi. Organizasyonun başından sonuna kadar planlama, takip, gerçekleştirme ve sonuçların takibi gibi faaliyetlerde destek sağladılar.
2 şehirde ve her birinde 2 gün toplam da 4 gün süren etkinliğe;
73 ayakkabı üreticisi firma
9 saraciye ve deri eşya üreticisi firma
68 deri taciri
267 kişilik ziyaretçi katılımı gerçekleşti. Ayrıca Felgueiras şehrindeki Ayakkabı Teknik Lisesinden de 118 öğrenci yine Türk Derisi hakkında bilgi sahibi olmak üzere ziyarete geldi.
Etkinliği ziyaret eden 73 ayakkabı üreticisinin;
%85’i Portekiz’deki Ulusal Ayakkabı Sanayicileri Derneği olan Apiccaps üyesi,
2014 yılında 260 Milyon Euro değerinde ayakkabı ihracatı gerçekleştirmiş,
310 Milyon Euro ciro değerine sahip,
Toplam İhracatın %16,6’sını gerçekleştirmiş,
Etkinliği ziyaret eden firmalardan elde edilen bilgiler kapsamında;
Etkinlik ilgi çekici bulunmuş,
Sergilenen ürünlerin kaliteli olduğu belirtilmiş,
Portekiz’de Türk derisi stoğu bulundurmanın Türk deri sanayicileri ile çalışmaya katkı sağlayabileceği belirtilmiş,
6-7 haftada ayakkabı siparişlerini üretip müşterisine teslim edebilen Portekiz ayakkabı üreticileri için 3 hafta içerisinde deri tedarikinin gerçekleşmesi gerektiği belirtilmiştir.